Historie

Onze geschiedenis en generaties bakkers in beeld

2021
2021

Een nieuw avontuur begint

Een nieuw avontuur begint

Het bakkersvak blijft trekken. Op 28 mei 2021 openen Stefan en Dianne opnieuw de deuren van de bakkerij in Maren-Kessel. Brood van Mook: een ambachtelijke bakkerij met een kleine lunchroom waar lekker eten en ontmoeten samenkomen.      

2002
2002

Bakkerij van Mook sluit de deur

In 2002 besluit Stefan een andere koers te varen. Hij gaat jonge bakkers opleiden en zich verder bekwamen in de voedingsmiddelentechnologie.  

1992
1992

Vierde generatie Bakker van Mook

Vierde generatie Bakker van Mook

Stefan van Mook * 1967 Stefan is de middelste van de drie kinderen van Mart en Rieki. Hij behaalt zijn bakkersdiploma’s bij de Bakkersvakschool in Wageningen en neemt in 1992 de bakkerij over van zijn ouders. Door de samenvoeging van de bakkerswinkel en kruidenierszaak ontstaat er een verswinkel. Hier zijn naast brood en gebak ook zuivel, vleeswaren en drogisterijartikelen te koop. Het brood en banket vindt ook gretig aftrek bij de klanten van de winkel in Lith. In 1993 wordt het 100-jarig bestaan groots gevierd met een open dag.  In 1999 stopt de bezorging van brood in Alem door het plotselinge overlijden van bezorgbakker Lambert Lacet die 34 jaar lang bij veel Alemse gezinnen over de vloer kwam.  

1960
1960

Derde generatie Bakker van Mook

Derde generatie Bakker van Mook

Mart van Mook * 1935 – † 2005 Mart is de op één na jongste zoon van Jan en Anna van Mook. Hij zet de bakkerstraditie voort en haalt in 1960 zijn bakkersdiploma’s. In datzelfde jaar trouwt hij met Rieki van der Pas uit Heesch. Mart en Rieki nemen de bakkerij over; broer Adrie gaat de kruidenierszaak runnen. Het brood wordt aan huis bezorgd, zoals gebruikelijk in die tijd. In 1976 maken ze de overstap van bezorgen naar een bakkerswinkel. In 1988 openen zij een tweede winkel aan het Marktplein in Lith, in het pand van voormalig bakkers Van Zoest en Van Doorn. Naast de winkels blijven zij bezorgen in Alem, t Wild en Gewande.

1930
1930

Tweede generatie Bakker van Mook

Tweede generatie Bakker van Mook

Jan  van Mook * 1898 – † 1977 Jan neemt de bakkerij in Alem van zijn vader over. Hij sticht een gezin samen met Anna van Oorschot; zij krijgen twee dochters en vijf zonen. Jan omarmt het alternatief voor de bakkerskar en schaft als een van de eersten in het dorp een T-Ford aan om brood te bezorgen.  Aan het eind van WO II wordt de bakkerij door brand getroffen en moet het hele gezin evacueren. Na de oorlog bouwt Jan zijn bedrijf opnieuw op in Maren-Kessel. Tegenover de kerk, die op dat moment nog in aanbouw is, sticht hij een nieuwe bakkerij met kruidenierszaak.  

1891
1891

Eerste generatie Bakker van Mook

Eerste generatie Bakker van Mook

Johan van Mook * 1864 – † 1941 In 1891 opent Johan van Mook een eenvoudige bakkerij aan de St. Odradastraat in Alem . Het brood wordt huis aan huis met de bakkerskar bezorgd. Het dorpje Alem lag toen nog aan de Brabantse zijde van de Maas. Door het kanaliseren van de Maas in de jaren ’30 kwam Alem aan de Gelderse zijde van de Maas te liggen.